فهرست مطالب

سلامت جامعه - سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1400)

مجله سلامت جامعه
سال پانزدهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرحمزه سبزی*، سمانه دامن پاک، امیر دانا صفحات 1-9
    مقدمه

    پیری با تغییرات فیزیولوژیکی تدریجی در سیستم های بدن مانند کاهش قدرت عضلات و دامنه حرکتی، افزایش زمان واکنش و تغییرات در سیستم های تعادل و حسی همراه است. فعالیت بدنی از جمله روش هایی است که برای پیشگیری، به تاخیر انداختن و یا درمان مشکلات ناشی از فرآیند پیری به کار می رود. هدف از انجام تحقیق حاضر، تعیین تاثیر تمرینات وستیبولار بر عملکرد تعادلی سالمندان غیرفعال بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و همراه با گروه کنترل بود که در آن 40 داوطلب مرد غیرفعال با سن بالاتر از 60 سال شهر کرج در سال 1398، به صورت تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل (هر گروه 20 نفر) قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت دوازده جلسه (هفته ای سه جلسه 45 دقیقه ای) در تمرینات وستیبولار شرکت کردند. برای اندازه گیری عملکرد تعادلی از آزمون تعادل پویا استفاده شد. تحلیل داده ها توسط آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تفاوت معنی داری در میانگین عملکرد تعادلی دو گروه نشان داد (002/0>p). نمره عملکرد تعادلی در گروه تجربی و کنترل به ترتیب 23/0±45/19 و 15/0±55/20 بود که حاکی از بهبود عملکرد تعادلی در گروه تجربی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثر تمرینات وستیبولار بر بهبود عملکرد تعادلی سالمندان پیشنهاد می شود برنامه ریزی این نوع از تمرینات برای جامعه سالمندان ضروری شود. با اجرای تمرینات وستیبولار مناسب می توان از ضعف تعادلی و ریسک سقوط در این افراد جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: تمرینات وستیبولار، سالمند، تعادل، مداخله، سقوط
  • مهدیه ممیزی، حسین فلاح زاده*، محمدرضا میرجلیلی، فاطمه عزالدینی، مسعود میرزایی، ویدا سادات انوشه صفحات 10-18
    مقدمه

    شناسایی عوامل خطر سرطان پستان در بررسی وضعیت نظام مراقبت های سرطان نقش مهمی دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه فاکتورهای باروری با سرطان پستاندر زنان 35 تا 70 ساله شرکت کننده در مطالعه کوهورت شاهدیه یزد انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی است و به صورت مقطعی در سال های 96-1394 انجام شد. تعداد 4820 زن 35 تا 70 ساله شامل 25 نفر (6/0 درصد) با سابقه ابتلا به سرطان پستان و 4795 نفر (4/99 درصد) بدون سابقه ابتلا به سرطان پستان مورد مطالعه قرار گرفتند. در این مطالعه از داده های جمع آوری شده در فاز اول مطالعه کوهورت شاهدیه در استان یزد استفاده شد. داده های مورد استفاده در این مطالعه شامل اطلاعات دموگرافیک و تاریخچه باروری زنان بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای، t مستقل و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد شیردهی کمتر از 11 ماه 78/2 برابر، هورمون درمانی بعد از یایسگی 07/2 برابر، سن شروع منوپوز بعد از 46 سال 71/1 برابر، داشتن سابقه سقط 63/1 برابر ، مصرف قرص های ضدبارداری 59/1 برابر، سن شروع قاعدگی کمتر از 13 سال 49/1 برابر و داشتن اضافه وزن و چاقی 45/1 برابر شانس ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج به دست آمده شیردهی کمتر از 11 ماه ، هورمون درمانی بعد از یایسگی و سن شروع منوپوز بعد از 46 سال و مصرف قرص های ضد بارداری از مهم ترین عوامل خطر سرطان پستان بودند.

    کلیدواژگان: عوامل خطر، سرطان پستان، کوهورت شاهدیه
  • حسین صالحی، علی جهانگیری*، ابوالفضل بخشی پور صفحات 19-29
    مقدمه

    کاهش ارتباط بین زوجین و بروز دلزدگی، با اثرات و عواقب بالقوه آسیب رسان و مخاطره‏آمیز برای زوجین و فرزندان همراه است. دو رویکرد زوج‎درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و زوج‎درمانی شناختی-رفتاری از جمله رویکردهای ارزشمندی هستند که توسط پژوهش‎های فراوانی حمایت شده‎اند. بنابراین، این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی زوج‎درمانی شناختی-رفتاری و زوج‎درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش دلزدگی زناشویی زوجین انجام شد.  

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه با پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی زوجین مراجعه‏کننده به مرکز مشاوره و روان‏درمانی مهرسای شهر آشخانه طی سال 1398 بود که از بین آن‏ها با روش در دسترس، تعداد 60 نفر انتخاب و در سه گروه مساوی گمارش شدند. مداخلات درمانی برای هر یک از دو رویکرد زوج‏درمانی طی 12 جلسه (1 جلسه در هفته و هر جلسه 90 دقیقه) اعمال شد. اما گروه گواه مداخله درمانی دریافت نکردند. برای گردآوری داده ‏ها از پرسش‎نامه دلزدگی زناشویی پاینز استفاده شد. داده‏ها با روش‏های آمار توصیفی و تحلیل واریانس با اندازه‏گیری‎های مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    برحسب نتایج، دو رویکرد زوج‎درمانی تغییرات معنی داری در کاهش دلزدگی زناشویی و ابعاد آن در مراحل پس‏آزمون و پیگیری دو ماهه ایجاد کردند (05/0>p)، و بین اثربخشی این دو روش درمانی تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    در مجموع، یافته‏های تحقیق حاضر حمایتی تجربی برای هر دو رویکرد درمانی در جهت کاهش دلزدگی زناشویی زوجین فراهم می‏کند و آگاهی درمانگران حوزه خانواده و زناشویی از این رویکردها می‎تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: زوج‏‎ درمانی شناختی-رفتاری، زوج‎درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، دلزدگی زناشویی، زوجین
  • سیمین عرب*، احمد برجعلی، علیرضا کاکاوند صفحات 30-39
    مقدمه

    علایم وازوموتور یایسگی از مسایل عمده کاهش کیفیت زندگی زنان است. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر مراقبه شکرگزاری بر استرس ادراک شده ناشی از علایم وازوموتو در زنان یایسه بود.  

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر، نیمه تجربی و طرح آن پیش آزمون-پس آزمون با دوره پیگیری (یک ماه بعد) بود. جامعه آماری، زنان 55-45 سال شهر تنکابن بودند که یایسگی طبیعی و علایم وازوموتور (گرگرفتگی و عرق شبانه) داشته و در سال 1397 در مراکز بهداشتی-درمانی دارای پرونده بودند. مشارکت کنندگان به روش در دسترس از زنان حایز شرایط و پس از اخذ رضایت آگاهانه، انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش در برنامه 8 هفته آموزش مراقبه شکرگزاری بر اساس دستورالعمل مراقبه گرینبرگ (2010) و برنامه شکرگزاری اسلامی" اصفهانیان و همکاران"(2016) وارد شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن (1983) بود. داده ها به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.  

    یافته ها

    بین دو گروه آزمایش و کنترل از نظر میانگین استرس ادراک شده تفاوت معنی داری دیده شد (05/0p <) که این اختلاف تا مرحله پیگیری پایدار بود (گروه مراقبه شکرگزاری46/3±47/21و گروه کنترل 46/7±47/34).  

    نتیجه گیری

    مراقبه شکرگزاری روشی متناسب با فرهنگ زنان ایرانی بوده و در کاهش استرس ادراک شده آنان در زمان یایسگی قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، علائم وازوموتور، زنان یائسه، مراقبه شکرگزاری
  • منیره وکیلی، حمزه احمدیان*، نوشین هادی زاده صفحات 40-49
    مقدمه

    بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی، بیماری‏های قلبی عروقی عامل اصلی مرگ ‏و میر می‎باشند و با اصلاح سبک زندگی می‏توان از شیوع بیماری قلبی کاست. هدف این مطالعه بررسی تاثیر آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی-رفتاری بر میزان اضطراب، افسردگی و تاب‏آوری مردان مبتلا به بیماری عروق کرونر بود. 

    مواد و روش ها

    پژوهش از نوع کارآزمایی آموزشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی مردان مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب مراجعه‏ کننده به درمانگاه قلب بیمارستان توحید شهر سنندج در سال 1398 تشکیل دادند. با روش نمونه ‏گیری هدفمند، تعداد 30 نفر انتخاب و در گروه های آزمون (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند و مقیاس تاب‏ آوری کانر و دیویدسون و مقیاس افسردگی-اضطراب-فشار روانی لاویبوند و لاویبوند را تکمیل کردند. در گروه آزمون، آموزش مدیریت استرس در 10 جلسه (هفته ای 1 جلسه به مدت 1 ساعت) اجرا گردید. گروه کنترل برنامه آموزشی را دریافت نکرد. پس از پایان آموزش از گروه ها پس آزمون گرفته شد. داده ها با آزمون‏های t (مستقل و زوجی) و تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.  

    یافته ها

    آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی-رفتاری بر کاهش افسردگی و اضطراب گروه آزمون در مرحله پس‏آزمون اثربخش بود (05/0>p). بین میانگین نمره تاب‏آوری آزمودنی‏های دو گروه نیز در مرحله پس ‏آزمون تفاوت معنی‎دار بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    یافته‏ ها نشان می‏دهد که آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی-رفتاری می‏تواند به عنوان یک شیوه انتخابی و مکمل درمان پزشکی در بیماران قلبی باشد. بنابراین، در نظر گرفتن این نوع درمان به عنوان بخشی از برنامه درمانی بیماران قلبی می‏تواند سودمند باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس به شیوه شناختی-رفتاری، اضطراب، افسردگی، تاب‏آوری، بیمار عروق کرونر قلب
  • زهرا نوروزی، محمدرحیم امیری تپه بور، عین الله سکینه پور*، ملیحه حدادنژاد، محمد علیمرادی، مریم میرزایی صفحات 50-60
    مقدمه

    افتادن یا سقوط در جمعیت سالمندان عواقب خطرناک، شیوع بالا، تاثیرات بلندمدت و هزینه های قابل توجه دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین تاثیر تمرینات مقاومتی و آب درمانی بر تعادل و زمان واکنش سالمندان مبتلا به اختلال شناخت خفیف بود.

    مواد روش ها

    پژوهش حاضر، نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. از بین زنان مبتلا به اختلال شناخت خفیف مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر کرمانشاه در بهار 1398، 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و  یک گروه کنترل جایگزین شدند (هر گروه 10 نفر). گروه های تجربی، 8 هفته (3 جلسه 40 دقیقه ای در هفته) تمرین انجام دادند. تعادل ایستا با چشمان باز و بسته از طریق آزمون شارپند رومبرگ و تعادل پویا توسط آزمون زمان برخاستن و رفتن قبل و بعد از دوره تمرین اندازه گیری شد. زمان واکنش ساده و انتخابی نیز اندازه گیری گردید. داده ها توسط آزمون های تحلیل کوواریانس و تی زوجی تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

      اختلاف نمرات پیش آزمون و پس آزمون برای متغیرهای تعادل ایستا با چشمان باز، تعادل پویا و زمان واکنش ساده معنی دار نبود. تفاوت این نمرات برای آزمون های شارپند رومبرگ با چشم بسته + تعادل ایستا و ارزیابی زمان واکنش انتخابی معنی دار بود (05/0>p). در گروه های مداخله، نمرات پس آزمون و پیش آزمون (به جز تعادل پویا) اختلاف معنی داری داشت (05/0>p). تفاوت معنی داری از نظر اثربخشی روش های درمانی وجود نداشت.

    تیجه گیری

    با توجه به اثربخشی تمرینات مقاومتی و آب درمانی، این روش ها می توانند به عنوان درمان های کارآمد توسط فیزویوتراپ ها، جهت بهبود تعادل و زمان واکنش انتخابی سالمندان مبتلا به اختلال شناخت خفیف استفاده شوند.

    کلیدواژگان: اختلال شناخت خفیف، تمرینات مقاومتی، تعادل، زمان واکنش ساده، زمان واکنش انتخابی
  • فاطمه کریمی آذر، رعنا ساکن آذری*، پرویز عبدالتاجدینی، معصومه آزموده صفحات 61-71
    مقدمه

     دانش آموزان کمرو برای حفظ یا تقویت نتیجه خودارزیابی در مواجهه با تهدید در موقعیت‌هایی که ممکن است مورد ارزیابی واقع شوند، از راهبرد خود ناتوان‌سازی استفاده می‌کنند که این امر لزوم ارایه مداخلات روان‌شناختی به این دسته از افراد را ضروری می‌نماید. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی آموزش مهارت‌های مثبت اندیشی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خود ناتوان‌سازی دانش‍آموزان دختر کمرو انجام شد.

    مواد و روش‌ها: 

    جامعه آماری این پژوهش نیمه آزمایشی دربرگیرنده کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی 1399-1398 بود که تعداد 45 دانش‌آموز کمرو به وسیله نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای چندمرحله‍ای و هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (15 نفر در هر گروه) جایگزین شدند. گروه‍ها پرسشنامه خود ناتوان‍سازی Jones  و Rudwalt (1982) را به عنوان پیش آزمون و پس‍آزمون تکمیل کردند. آموزش مهارت‌های مثبت اندیشی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (هر کدام هشت جلسه، هفته‌ای دو جلسه) در گروه‌های آزمایش اجرا شد. داده‌ها با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره و تک‍ متغیره تحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    هر دو آموزش مهارت‌های مثبت اندیشی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خود ناتوان‌سازی تاثیر معنی داری داشتند (001/0 <p)، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد نسبت به مهارت‌های مثبت اندیشی بر کاهش خود ناتوان‌سازی تاثیر بیشتری داشت (001/0 <p).

    نتیجه‌گیری: 

    با توجه به برتری کارآیی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش خود ناتوان‌سازی دانش‍آموزان دختر کمرو استفاده از ‌این روش درمانی توصیه می‌شود.

    کلیدواژگان: آموزش، مثبت اندیشی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، خود ناتوان سازی، کمرویی، دانش آموزان دختر
  • هادی میری، مینا حقیقی*، مهدی حسین زاده، مریم پیمانی صفحات 72-84
    مقدمه

     یکی از عوامل خطرساز برای سالمندان سقوط و عوارض آن می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه اثر دو نوع برنامه تمرینات حرکتی رایانه ای و تعادلی ضد سقوط بر حس وضعیت مفصل مچ پا و میزان ترس از سقوط مردان سالمند است.

    مواد و روش ها

     جامعه آماری این پژوهش نیمه تجربی را مردان مقیم مرکز سالمندان کهریزک استان البرز در سال 98 تشکیل دادند. 45 سالمند، 74-60 ساله به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه تمرینات حرکتی رایانه ای، تمرینات تعادلی ضد سقوط و کنترل (15 نفر در هر گروه) تقسیم شدند. گروه های تجربی 6 هفته (هفته ای 3 جلسه 70 دقیقه ای) تمرینات را انجام دادند. گروه کنترل فعالیت متداول خود را داشتند. حس وضعیت مفصل مچ پا به وسیله الکتروگونیامتر در زاویه 10 درجه دورسی فلکشن پا و 20 درجه پلانتار فلکشن، و ترس از سقوط به وسیله پرسشنامه خودکارآمدی ارزیابی شد. آزمون ها در پیش آزمون و پس از 6 هفته تمرین، در پس آزمون تکرار شدند. داده ها توسط آزمون های t زوجی و آنالیز کوواریانس چندمتغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

     در دو گروه تجربی، حس وضعیت مفصل مچ پا در زاویه 10 درجه دورسی فلکشن و 20 درجه پلانتار فلکشن، و میزان ترس از سقوط بعد از اعمال مداخله بهبود معنی داری پیدا کرد (به ترتیب 004/0=p، 002/0=p و 005/0=p)، این تغییرات در هر دو گروه مشابه بود. گروه کنترل در فاکتورهای فوق تغییر معنی داری نشان نداد.

    نتیجه گیری

     انجام تمرینات حرکتی رایانه ای و تمرینات تعادلی ضد سقوط در بهبود حس وضعیت مچ پای سالمندان موثرند اما هیچ یک نسبت به دیگری برتری ندارد.

    کلیدواژگان: تمرینات ضد سقوط، تمرینات حرکتی-رایانه ای، حس وضعیت مفصل مچ پا، ترس از سقوط، سالمندان
|
  • AH Sabzi *, S Damanpak, A Dana Pages 1-9
    Introduction

    Aging is associated with some gradual physiological changes in body systems, including a decrease in muscle strength and range of motion, an increase in reaction time, as well as alterations in balance and sensory systems. Physical activity can be used to prevent, delay, or treat age-related problems. The study aims at specifying the effects of vestibular exercises on the balance performance of inactive elderly.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experiment conducted in Karaj in 2019, with pre-test, post-test, and control groups in which 40 inactive male volunteers older than 60 years were randomly assigned into an experimental group (20) and a control group (20). The experimental group participated in vestibular exercises for twelve sessions (three 45-minute sessions per week). The dynamic balance test was used to measure equilibrium performance. The one-way ANCOVA (analysis of covariance) was used to analyze the data.

    Results

    The results of covariance analysis indicated a significant difference in the mean of balance performance between experimental group and control group after the intervention (p<0.05). The score of balance performance in the experimental and control groups was 19.45±0.23 and 20.55±0.15, respectively, indicating enhanced balance performance in the experimental group.

    Conclusion

    Considering the effects of vestibular exercises on the enhancement of balance performance of the elderly, it is suggested that planning these exercises be mandatory for the elderly community. Poor balance and fall risk in the elderly can be prevented through appropriate vestibular exercises.

    Keywords: Vestibular exercises, Elderly, Balance, intervention, falling
  • M Momayyezi, H Fallahzadeh *, MR Mirjalili, F Ezoddini, M Mirzaei, VS Anoosheh Pages 10-18
    Introduction

    The identification of risk factors for breast cancer has an important role in examining the status of cancer care system. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between reproductive factors and breast cancer in women aged 35 to 70 years based on the data from the first phase of Shahedyeh Cohort Study (SCS) in Yazd province.

    Materials and Methods

    This descriptive, cross-sectional study was conducted using the data from the first phase of SCS in Yazd province in 2015-2017. In this study, 4820 women aged 35 to 70 years were investigated, including 25 (0.6%) with a history of breast cancer and 4795 (99.4%) without any history of breast cancer. The data used in this study included demographic and reproductive histories of the women. The data were analyzed using Chi-square, t-test, and logistic regression.

    Results

    The results showed that breastfeeding for less than 11 months increases the chance of breast cancer by 2.78 times, hormone therapy after menopause by 2.07 times, the onset age of menopause ≥46 by 1.71 times, having a history of abortion by 1.63 times, taking contraceptive pills by 1.59 times, age at menarche ≤13 by 1.49 times, and being overweight and obesity by 1.45 times.

    Conclusion

    According to the results, breastfeeding for less than 11 months, hormone therapy after menopause, the onset age of menopause after 46 years, and taking contraceptive pills were the most important risk factors for breast cancer.

    Keywords: risk factors, breast cancer, Shahedyeh cohort
  • H Salehi, A Jahangiri *, A Bakhshipour Pages 19-29
    Introduction

    The decline of communication between couples and the occurrence of burnout can bring about potentially harmful and dangerous effects and consequences for couples and children. Both couple therapy based on acceptance and commitment and cognitive-behavioral couple therapy are valuable and evidence-based approaches that a great deal of research has supported. . Therefore, this study was conducted to compare the effectiveness of cognitive-behavioral couple therapy and acceptance and commitment couple therapy in reducing marital burnout in couples.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group with 2-month follow-up. The statistical population included all couples who visited Mehrsai Counseling and Psychotherapy Center in Ashkhaneh in 2019, among whom, 60 people were selected by  convenience sampling technique and assigned to three equal groups. Therapeutic interventions were applied for each of the two couple therapy approaches in 12 sessions, 1 session per week and 90 minutes per session. But the control group did not receive any medical intervention. The Pines couple burnout measurement was used to collect data. Data were analyzed by descriptive statistics and repeated measures analysis of variance/ repeated measures ANOVA.

    Results

    According to the results of this study, the two approaches to couple therapy made significant changes in reducing marital burnout and its dimensions in the post-test and 2-month follow-up stages(p<0.05), and there was no significant difference between the effectiveness of these two treatments(p>0.05).

    Conclusion

    Overall, the findings of the present study provide empirical support for both therapeutic approaches to reduce marital burnout in couples, and the knowledge of family and marital therapists about these therapies can be helpful.

    Keywords: Cognitive-Behavioral Couple Therapy, Acceptance, commitment couple therapy, Marital Burnout
  • S Arab *, A Borjali, AR Kakavand Pages 30-39
    Introduction

    Menopausal vasomotor symptoms are one of the major issues reducing women's quality of life. Thus, this study aims to determine the effectiveness of gratitude meditation on perceived stress caused by vasomotor symptoms in postmenopausal women.

    Materials and Methods

    The present study was quasi-experimental, and its design was pretest-posttest with follow-up (one month later). The statistical population was women aged 55-45 in Tonekabon with normal menopause and vasomotor symptoms (hot flashes and night sweats) and records in health centers in 2019. Participants were selected by eligible methods after obtaining informed consent; then, they were randomly divided into two groups of 15 experimental and control. The experimental group was trained in the 8-week gratitude meditation program based on the "Greenberg" Meditation Instruction (2010) and the Islamic Gratitude Meditation program of "Esfahanians" et al. (2016), while the control group did not receive any intervention. The instrument used was Cohen Perceived Stress Questionnaire (1983). Data were entered into Spss16 software and analyzed by repeated-measures analysis of variance.

    Results

    There was a significant difference between the experimental and control groups in terms of mean perceived stress, which was stable until the follow-up stage.

    Conclusion

    Gratitude meditation is a method appropriate to Iranian women and can be used to reduce their perceived stress during menopause.

    Keywords: Perceived stress, menopause, Gratitude meditation, Vasomotor symptoms
  • M Vakili, H Ahmadian *, N Hadizadeh Pages 40-49
    Introduction

    According to the World Health Organization, heart disease is the leading cause of death, and lifestyle changes can reduce the incidence of heart disease. Therefore, this study aims to determine the effect of cognitive-behavioral stress management training on anxiety, depression, and resilience of coronary heart disease patients.

    Material and Methods

    This study was an educational trial with pre-test, post-test, and control group design. The statistical population of the study consisted of all men with coronary heart disease referred to the heart clinic of Tohid Hospital in Sanandaj. By purposive sampling method, 30 people were selected and divided into experimental (n=15) and control (n=15) groups, which completed the Resilience Scale and the Depression-Anxiety-Stress Scale. In the experimental group, cognitive-behavioral stress management training was conducted in 10 sessions, a 1-hour session per week; however, the control group did not receive the training program. After training, the groups were retested. Data were analyzed using independent and paired t-tests and multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that the educational intervention of stress management by cognitive-behavioral method had a significant positive effect on reducing depression and anxiety (p < 0.05) in the experimental group in the post-test stage. The difference between the mean resilience scores of the subjects in the two groups in the post-test stage was statistically significant (p < 0.05).

    Conclusion

    The findings suggest that the cognitive-behavioral stress management intervention can be effective as a selective psychotherapy method and also a supplement in the medical treatments of cardiovascular patients. Therefore, it benefits to consider this kind of option as a part of the treatment plan for patients with cardiovascular diseases.

    Keywords: Cognitive-behavioral stress management training, anxiety, depression, Resilience, Coronary Artery Disease
  • Z Norouzi, MR Amiri Tapeh Bor, A Sakinepoor *, M Hadadnezhad, M Alimoradi, M Mirzaei Pages 50-60
    Introduction

    Falls have dangerous consequences, high prevalence, long-term effects, and significant costs among the elderly. The present study aimed at determining the effect of resistance and hydrotherapic exercises and on the balance and reaction time in the elderly with mild cognitive impairment.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest one with a control group. From among women with mild cognitive impairment referring to medical centers in Kermanshah in the spring of 2019, as many as 30 people were selected by using random convenience sampling. They were then randomly assigned into two groups i.e. experimental and a control (10 samples in each group). The experimental groups practiced for 8 weeks (3 sessions a week, each session lasting 40 minutes). Static balance was measured by using with both open and closed eyes and applying the Sharpened Romberg Test (SRT) and dynamic balance was measured by the Timed Up and Go Test(TUG) before and after the training period. Simple and selective reaction times were measured as well. The data were analyzed by analysis of covariance and paired t-test.

    Results

    The difference between pre-test and post-test scores was not significant for the variables of static balance with open eyes, dynamic balance and simple reaction time. The difference between these scores was significant for Sharpened Romberg Test with closed eye; static balance and evaluation of selective reaction time was significant (p < 0.05). There was a significant difference between post-test and pre-test scores (except for dynamic balance) in the intervention groups (p < 0.05). There was no significant difference in the effectiveness of treatment methods.

    Conclusion

    Given the effectiveness of resistance exercises and hydrotherapy, these methods can be used as effective therapies by physiotherapists to improve the balance and selective reaction time among the elderly suffering from mild cognitive impairment.

    Keywords: mild cognitive impairment, resistance exercises, Balance, Simple reaction time, Selective reaction time
  • F. Karimi Azar, R. Saken azari*, P .Abdoltajedini, M. Azmoudeh Pages 61-71
    Introduction

     The aim of this study was to compare the effectiveness of positive thinking skills training and acceptance / commitment therapy on self- disability of shy girl students.

    Materials and Methods

     The statistical population of this quasi-experimental research included all the female high school students in Tabriz in the academic year 2020-2021; as many as 45 shy students were randomly selected by using a multistage cluster purposive sampling technique, and the samples were then randomly assigned into two groups i.e. experimental and control (15 people in each group). Groups completed the Jones & Rudwalt (1982) Self-Disability Questionnaire as the pre-test and post-test. Positive Thinking and acceptance / commitment therapy skills training (eight sessions, two sessions per week for 4 weeks) was conducted in the experimental groups. The results were analyzed using multivariate and univariate analysis of covariance.

    Results

     Both positive thinking skills training and acceptance and commitment therapy had significant effects on the self- disability (p < 0.001); in comparison to to positive thinking skills, acceptance / commitment therapy had a greater effect on reducing self- disability (p < 0.001).

    Conclusion

      Given the superiority of the effectiveness of acceptance / commitment therapy to reducing self- disability of shy female students, it is recommended the use this  technique.

    Keywords: Education, positive thinking, Acceptance, Commitment Therapy, Self- disability, shyness, Female Students
  • H .Miri, M. Haghighi *, M. Hosseinzadeh, M. Peymani Pages 72-84
    Introduction

     Biological changes caused by aging can affect the functioning of the human locomotor system. The purpose of this study was to compare the effect of exergaming vs. fall-proof exercises on ankle joint proprioception and fear of fall among the elderly.

    Materials and Methods

    Forty-five elderly men, aged 60-74 years voluntarily participated in this semi-experimental study that includes a control group. Participants were randomly assigned into three groups including exergaming (n=15), fall-proof prevention exercises (n=15) and control (n=15). Participants in the training groups exercised for 6 weeks, three 70-minute sessions per week. Participants in the control group did continue their regular daily lifestyle. Ankle joint proprioception was recorded at 10 degrees of Dorsiflexion and 20 degrees of Plantar-flexion by Electro goniometer. The Self-Efficacy Questionnaire was applied for recording fear of fall among the elderly. Data were analyzed using paired t-test and two-way covariance ANOVA and using SPSS software version 24.

    Results

     The results of two-way covariance analysis showed a significant improvement in ankle joint proprioception at both 10° dorsiflexion and 20° plantarflexion angles in both groups (fall-proof, exergaming). Fear of fall was also improved similarly in both training groups (p < 0.05). The outcome measures were not significantly changed in the control group.

    Conclusion

     Six weeks of both exergaming and fall-proof training can improve the ankle joint proprioception and the fear of fall in elderly men. Both the exergaming and fall-proof training are recommended for elderly men.

    Keywords: Fall-proof Exercise, Exergaming, Ankle Joint Proprioception, Fear of Fall, Elderly